wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Nowy sezon Miejskiej Farmy Wrocław. Jakie plany?

Ponad 52 tony warzyw (w tym ziemniaków, buraków, cukinii, marchewki, kalarepy), setki posiłków dla dzieci i potrzebujących, ludzi, którzy pracując w polu, uczą się nowego zawodu oraz wyróżnienie jako „Dobra praktyka URBACT-u” – oto bilans pierwszego sezonu Miejskiej Farmy na Swojczycach we Wrocławiu. Jak będzie wyglądał kolejny sezon tego unikalnego w skali kraju projektu?

Reklama

  • Bilans 1. sezonu działania Miejskiej Farmy Wrocław: w ubiegłym roku z 2,5 ha udało się uzyskać 52 tony warzyw, w tym roku plon będzie jeszcze większy. 

  • Co w nowym sezonie? Do 16 żłobków i DPS-ów, współpracujących z farmą, doszło 10 przedszkoli, a to oznacza, że w tym roku warzywa z farmy znajdą się łącznie na talerzach ok. 4 tys. osób.

  • Na farmie powstanie też specjalna Strefa Edukacyjna.

Miejska Farma Wrocław - unikalny projekt w skali kraju

Uruchomiona wiosną ubiegłego roku Miejska Farma Wrocław na Swojczycach to unikalne przedsięwzięcie w skali kraju –  ekologiczne uprawy, wspierane przez Uniwersytet Przyrodniczy, przy których pracują osoby wykluczone zawodowo po to, by plony mogły trafić na stoły wrocławskich żłobków.

To nie wszystko, bo nadwyżki zagospodaruje partner NGO - Fundacja Mniej Więcej, z kolei partner biznesowy zadba o powstającą właśnie Strefę Edukacyjną.

Miejska Farma Wrocław podsumowała 1. sezon

W piątek 18 lipca farma podsumowała pierwszy sezon swojej działalności.

To unikalne w skali kraju przedsięwzięcie - jedyny, pionierski projekt, który pokazuje, jak w mieście można mądrze i skuteczni łączyć ekologię, zdrowie publiczne i politykę społeczną.
Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia

Wiceprezydent Jakub Mazur zwrócił uwagę, że projekt budzi ogromne zainteresowanie. - W ciągu ostatniego roku Wrocław uczestniczył w wielu wydarzeniach na poziomie europejskim i wszyscy pytają o naszą Miejską Farmę, a przede wszystkim o to, jak udało nam się połączyć w jednym projekcie tyle ważnych kwestii. 

Spotkanie na Farmie Miejskiej 18 lipca 2025 fot. Beata Turska
Spotkanie na Farmie Miejskiej 18 lipca 2025

Spotkanie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025. Od lewej: Ewa Żmuda, wicedyrektor Wrocławskiego Centrum Integracji. Powstaje strefa edukacyjna Miejskiej Farmy, prof. dr hab. inż. Andrzej Zachwieja, prorektor ds. nauki, Uniwersytet Przyrodniczy, Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia i Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia fot. Grzegorz Rajter
Spotkanie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025. Od lewej: Ewa Żmuda, wicedyrektor Wrocławskiego Centrum Integracji. Powstaje strefa edukacyjna Miejskiej Farmy, prof. dr hab. inż. Andrzej Zachwieja, prorektor ds. nauki, Uniwersytet Przyrodniczy, Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia i Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia

Jesteśmy dumni, że Wrocław przeciera szlaki i wyznacza standardy w odpowiedzialnym zarządzaniu miastem - z myślą o ludziach, środowisku i przyszłości. I nie zatrzymujemy się - chcemy, żeby Farma rosła, rozwijała się i inspirowała inne miasta
Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia

Miejska Farma Wrocław została uznana za „Dobrą Praktykę URBACT” - to prestiżowe wyróżnienie unijnego programu wspierającego zrównoważony rozwój miast w Europie. 

Kto zyskuje dzięki Miejskiej Farmie?

Na Farmie Miejskiej zyskują: 

  • Dzieci. 2,5 tysiąca dzieci chodzących do 16 żłobków publicznych we Wrocławiu ma dostęp do świeżych, pełnowartościowych produktów, a jak wiadomo zdrowe żywienie jest fundamentem ich prawidłowego rozwoju. Warzywa z Miejskiej Farmy  przez pół roku pokrywały 100 proc. zapotrzebowania wrocławskich żłobków na cztery podstawowe warzywa: ziemniaki, buraki, dynię i cukinię. Teraz warzyw będzie więcej i trafią także do przedszkoli.
  • Osoby potrzebujące wsparcia. Z nadwyżek hodowanych na farmie warzyw fundacja Mniej Więcej gotuje posiłki dla około 800 podopiecznych DPS-ów. Fundacja przygotowała także ponad 3 tysiące dodatkowych posiłków dla wrocławian potrzebujących wsparcia.

Osoby, które pracują obecnie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025 fot. Grzegorz Rajter
Osoby, które pracują obecnie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025

  • Osoby, które próbują stanąć na własnych nogach. Pracujące w polu osoby, z różnych powodów zagrożone wykluczeniem społecznym, pod okiem instruktorek zdobywają kompetencje zwiększające ich szanse na rynku pracy, dzięki czemu mogą stanąć na własnych nogach. W Centrum Integracji Społecznej mogą też liczyć na wsparcie psychologa i doradcy zawodowego, a w razie potrzeby także prawnika. Dotąd przez farmę przewinęło się około 80 osób, a 12 z nich znalazło już stałą pracę. Program aktywizacji społeczno-zawodowej realizowany jest we współpracy z Departamentem Spraw Społecznych i Wrocławskim Centrum Integracji.
  • Środowisko. Na Miejskiej Farmie uprawia się warzywa metodami, które nie szkodzą planecie. Ważne jest także skrócenie łańcuchów dostaw i promowanie rolnictwa ekologicznego.
  • Miasto. Miejska Farma łączy: projekt realizowany jest przez Departament Zrównoważonego Rozwoju UMW we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Departamentem Spraw Społecznych UMW, Wrocławskim Centrum Integracji, Wrocławskim Zespołem Żłobków, Biurem Współpracy z Uczelniami Wyższymi UMW, Fundacją Mniej Więcej oraz partnerem biznesowym – firmą InPost, która wspierać będzie działania edukacyjne.

Projekt, który się rozwija. Co się zmieniło i jakie są plany?

Projekt stale się rozwija: w tym roku uprawy są większe, przybyło odbiorców warzyw, a już po wakacjach na terenie farmy powstanie licząca 3,5 tys. m kw. Strefa Edukacyjna.

W ubiegłym roku z 2,5 ha udało się nam uzyskać 52 tony warzyw, w tym roku obsadziliśmy już 3,5 ha, więc plon będzie jeszcze większy. Do ziemniaków, buraków, dyni i cukinii dołożyliśmy kalarepę, fasolkę szparagową, marchew, pasternak, szczypior, koper i pietruszkę. Do 16 żłobków i DPS-ów doszło 10 przedszkoli, a to oznacza, że w tym roku warzywa z Miejskiej Farmy znajdą się łącznie na talerzach około 4 tys. osób.
Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia

Jak będzie wyglądała Strefa Edukacyjna na farmie?

Tworzoną właśnie Strefę Edukacyjną finansuje partner biznesowy farmy - InPost.

Będzie tu:

  • ogród doświadczalny do nauki o kompostowaniu, obiegu wody, roli gleby i roślin,
  • przestrzeń poświęcona roli zwierząt w uprawie roślinnej,
  • strefa edukacji o społecznej roli żywności i zrównoważonym gospodarowaniu zasobami,
  • miejsce do integracji – przy wspólnym gotowaniu i odpoczynku na świeżym powietrzu.

W Strefie Edukacyjnej będą odbywały są warsztaty dla dzieci z przedszkoli i szkół, a także dla innych wrocławian, np. rodziców z dziećmi i seniorów.

Miejska Farma i szansa na nowy start

Na farmie pracują osoby, które z różnych powodów znalazły się w trudnej sytuacji życiowej i od dawna są bezrobotne. Jedną z nich jest Mariusz Pieczara, muzyk, który grał m.in. z zespołem Lady Pank.

Spotkanie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025. na zdjęciu Mariusz Pieczara fot. Grzegorz Rajter
Spotkanie na Farmie Miejskiej, 18 lipca 2025. na zdjęciu Mariusz Pieczara

– Pracuję tu od 3 tygodni i nie zawsze jest łatwo, ale już wiem, że taka praca pozwala lepiej poznać siebie i swoje możliwości – mówi. Przez ponad trzy dekady był gitarzystą, brał udział w wielu projektach, m.in. nagrał 3 płyty z Lady Pank. 10 lat temu musiał wszystko rzucić i wrócił z Warszawy do Wrocławia, żeby zaopiekować się mamą, a przez to trochę wypadł z branży muzycznej - wyjaśnia.

– Tantiemy są już mniejsze niż kiedyś, a powrót do branży nie jest łatwy, więc próbuję z pomocą Wrocławskiego Centrum Integracji znaleźć sobie nowe zajęcie. Niekoniecznie będzie ono związane z rolnictwem, ale praca na farmie daje mi satysfakcję, bo po prostu ma sens. Mam nadzieję, że zakwalifikuję się do kolejnych etapów programu i wezmę udział w kursie komputerowym - mówi. 

Na farmie pracuje też Paweł Wojczak.

Spotkanie na Farmie Miejskiej 18 lipca 2025. Na zdjęciu Paweł Wojczak fot. Beata Turska
Spotkanie na Farmie Miejskiej 18 lipca 2025. Na zdjęciu Paweł Wojczak

– Jest tu co robić, jak to w polu, ale lubię to, bo ekologiczne warzywa trafiają do dzieciaków – mówi. Sam miał już do czynienia z pracą w polu, ale niektórzy uczestnicy programu uczą się wszystkiego od zera. Pomagają w tym instruktorki.

Osoby, które pracują na farmie, mogą w przyszłości znaleźć pracę w podobnych miejscach albo np. przy zieleni miejskiej, ale nie mogą jej szukać także w zupełnie innych branżach.

– Kluczowe jest to, że uczą się tu mnóstwa rzeczy, rozwijają, angażują społecznie, a przede wszystkim odkrywają swój potencjał. Zmienia się ich samoocena, a wiara w swoje możliwości ułatwia wzięcie życia we własne ręce – mówi Ewa Żmuda, z-ca dyrektora Wrocławskiego Centrum Integracji.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama